Betaglukan reduserer kolesterolet

gullbygg, betaglukan, kolestrol, kostfiber, duga, byggkorn

Forskning viser at betaglukan fra bygg reduserer kolesterolnivået i blodet. Høyt kolesterol er en risikofaktor for å utvikle koronar hjertesykdom. For å oppnå denne gunstige virkningen må man ha et daglig inntak på 3 g betaglukan fra bygg.

Flere faktorer spiller en rolle for reduksjon av kolesterolnivå i blodet ved inntak av betaglukan fra bygg.

Både galle og kolesterol utskilles i tarmen for å hjelpe til med fordøyelsen av fett. Når vi spiser bygg vil de vannløselige betaglukanene binde til seg vann i tarmen og gjøre tarminnholdet viskøst/geleaktig. Denne viskøse massen fanger opp gallesyrer og tar den med seg ut i avføringen isteden for at gallesyren blir tatt opp igjen (reabsorbert) i tynntarmen. Kroppen må da danne nye gallesyrer ved å omdanne LDL-kolesterol, Det blir dermed mindre kolesterol i blodet.

Kroppens enzymer kan ikke bryte ned fiber, men de vannløselige fibrene fermenteres i tykktarmen og gir opphav til kortkjedete fettsyrer som kan absorberes og hemme kolesterolsyntesen i leveren. Alt dette vil redusere LDL og totalkolesterol i blod.

Kilder: Efsa 2470, AbuMweiss et al 2010, Behall et.al 2004 (1), Behall et al 2004 (2), Van horn et al 2008, Slavin et al 2001, Helsedirektoratet 2011

Høye kolesterolverdier øker risiko for aterosklerose. Aterosklerose er en kronisk betennelsestilstand med avleiring av kolesterol og senere kalk. Aterosklerose fører til at blodgjennomstrømningen gjennom årene reduseres på grunn av at det blir trangere. Dette disponerer for trombose, og kan føre til at embolier løsner og danner infarkt. Normale kolesterolverdier, reduserer risiko for utvikling av hjerteinfarkt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *