GRYTEBRØD TIL ADVENTSTIDEN

byggbrød,brød,duga,grovt,kostfiber,fiber,sunt,saftig,fersk,bakst,hjemmebakt,byggkorn,gryte,grytebrød
Grytebrød er en enkel måte å lage brød på. I tillegg blir brødet utrolig saftig og alle næringsstoffer bevares.

grytebrød,byggbrød,brød,hjemmebakt,grovbrød,kostfiber,sunt, fiber,hjemmebakt,nystekt,duga,grovt,sunt,mettende

Bygg- og havrebrød i jerngryte

Ingredienser:

300 g hvetemel

100 g sammalt bygg

100 g Gullbygg lettkokte bygg- og havregryn

1 ts salt

1/4 ts tørrgjær

4 dl kaldt vann

Dag 1

Alle ingredienser, bortsett fra bygg, røres sammen og la stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap. Om det står i kjøleskap kan den oppbevares i flere dager. La stå i romtemperatur 2 timer før steking.

Bygg tilsettes dag 2 like før steking, da man på denne måten ivaretar helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert.

Dag 2

Kok bygg- og havregryn etter anvisning på pakken. Avkjøl til romtemperatur. Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten i ovnen. Bland i havre- og byggryn. Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk. Stekes på 250 med lokk i ca 1 time. Deretter uten lokk i 15/20 min. Dette brødet blir skikkelig saftig og har masse tyggemotstand.

Byggbrød i skål oppskåret

Sprøtt og saftig byggbrød med helkorn

Ingenting kan måle seg i nærheten av litt hjemmebakst!
Ingredienser:

6 dl kaldt vann

3 g (et lite hjørne) fersk gjær

1 ts/ 3 g salt

400 g siktet hvetemel

100 g sammalt hvete

100 g Gullbygg lettkokte bygg- og havregryn

100 g Gullbygg middagsbygg

Dag 1

Alle ingredienser, bortsett fra bygg, røres sammen og la stå i 12 timer på benken eller lenger i kjøleskap. Om det står i kjøleskap kan den oppbevares i flere dager. La stå i romtemperatur 2 timer før steking. Bygg tilsettes dag 2 like før steking, da man på denne måten ivaretar helsegevinsten av kortfibret betaglukan på best mulig måte. Tilsettes det for tidlig, vil mye av det sunne fibret bli redusert. Ved kaldheving får vi en løs deig, og det er dermed lettere å tilsette bygg like før steking.

Dag 2

Kok bygg- og havregryn og middagsbygg etter anvisning på pakken. Avkjøl til romtemperatur. Sett stekeovnen på 250 grader med jerngryten. Bland i den avkjølte byggen i deigen. Hell over i oppvarmet og smurt (etter oppvarming) jerngryte med lokk, eller brødform kledt med bakepapir. Bruker du jerngryte stekes brødet på 250 grader med lokk i ca 45 minutter. Deretter uten lokk i 15/20 min. Bruker du brødform, steker du brødet på 220 grader i ca 70 minutter. Sjekk brødet underveis for å se om det er ferdig. Dette er avhengig av ovnen din. Dette brødet blir skikkelig saftig og har masse tyggemotstand.

Disse Gullbygg-produktene er brukt i oppskriftene over:

coop gullbygg Bygg- og havregryn 650g  MIDDAGSBYGG

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *