Bedre konsentrasjon i skolen med riktig mat

skolemat. byggkorn, duga, konsentrasjon, blodsukker, gullbygg
Har du opplevd å hente sure unger på skolen? Potte sure unger som det tar flere timer å få blid igjen. Ofte er dette fordi de er sultne når de hentes.

Det gjør utfordringen enda større hjemme med å få i dem mat som gjør dem blide igjen. Kanskje går man på en nødløsning med kjapp energi for at de skal holde til middag, noe som straffer seg litt seinere når de ikke vil spise middagsmaten. Da blir minst halvparten av tiden man har sammen med barna på ettermiddagen før de skal legge seg ødelagt. Istedenfor å bygge sterkere relasjoner, ha det gøy og få kvalitetstid så blir det mas, kjefting og negativ læring. Måltidene blir noen ganger den rene krigssonen. De fleste av oss har ikke råd til å sløse bort verdifull tid sammen til negative opplevelser. Vi trenger best mulig utgangspunkt for den korte ettermiddagen sammen.

Humøret kan reguleres med riktig mat

Løsningen er unger som ikke er sure når de hentes. Et meget viktig element i dette er at de ikke kan ha blodsukker i fritt fall når de hentes. For de fleste av oss er lunta mye kortere når blodsukkeret daler hurtig, det gjelder både barn og foreldre. Mye av dette kan reguleres med riktig mat. Når man spiser kl 14 på skolen (fritidsordningen) vil mat med rask energi (tomatsuppe, pannekaker, hvitt brød, pølsebrød, potetmos, overkokt pasta og lignende) gi et raskt høyt blodsukker og metthet som varer et par timer. Så starter blodsukkerfallet fordi energien er brukt opp, da blir mange lett irriterte eller direkte sure, det skjer fra kl 16 og utover. Så kommer vi for å hente poden hjem. Riktig mat holder lengre, lenge nok til at vi rekker hjem og får maten på bordet. Dette er mat som følger kostrådene og som inneholder sein energi, lange forgreinede karbohydrater som kroppen bruker tid på å klippe opp til sukker. Disse finner vi mest i grønnsaker og grovt mel.

Byggkorn, modent, duga, betaglukan, gullbygg, helse, korn,

Effektene av bygg

Et av de produktene Nofima har jobbet mye med for å forstå effektene av er bygg. I bygg finner man en blanding av stivelse som gir rask energi på samme måte som i hvete og i tillegg er det i naken bygg mer enn 10 % lang og forgreinet stivelse kalt betaglukaner, som kroppen bruker tid på å fordøye. Miksen gjør at kroppens enzymer bruker lengre tid på å få klippet opp til sukker og vi holder derfor energinivået oppe lengre. Ikke fordi det er mer eller mindre energi, men fordi den fordeles over en lengre tid. For barn (og voksne) gjelder det at vi ikke ønsker å bli helt tomme for energi før vi fyller på med nytt. Dette er et viktig mål for mat på skolen og fritidsordningen som et viktig bidrag til å holde konsentrasjonen oppe og rastløsheten i sjakk.

Skolemat1_illu720x400

Mat med sein energi gir beder konsentrasjon i skolen.

Enkelt som bare det!

Et skifte fra enkle til komplekse (raske til seine) karbohydrater blir derfor viktig hvis man ønsker at ungene skal holde humøret oppe i mer enn to timer etter kl 14. derfor bør de vurdere produkter som hjelper med akkurat det. Havregrøt/byggrøt er et godt alternativ. Det samme er grovt brød med byggmel, byggflak med melk eller byggryn til fisken istedenfor potetmos. Suppeposer med masse stivelse varer kort tid og når pastaen er overkokt blir det ikke bedre. Alternativet er suppe på rotgrønnsaker tilsatt byggryn. Og det er ikke mer jobb å lage og det koster ikke mer. Byggryn er billig i forhold til mengden og de lager seg selv. Jeg setter over kjelen på morgenen og ser at vannet koker, så slår jeg av platen og setter på lokket. Noen timer senere har de absorbert vannet og er ferdige til å brukes, i supper, istedenfor ris og pasta og til grøt. Når jeg må lage den obligatoriske fredagstacoen så kjøper jeg meg litt bedre samvittighet ved å bruke halvparten byggryn i kjøttdeigen, ingen merker noe som helst, det smaker faktisk enda bedre.

(Skrevet av Einar Risvik – Nofima)

Bygg til frokost >>>

Oppskrifter på smakfulle retter med bygg? LES MER >>>

Les flere fakta / artikler om hvilke helseeffekter man kan få av bygg her >>>

Alle produkter i Coop GULLBYGG-serien, basert på DUGA byggkorn, får du kjøpt i alle landets Coop-butikker.

Gullbygg, duga, middagsbygg, betaglukan, kolestrol, kostfiber

 

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *