Med kjærlighet for tradisjoner og kvalitet

Byggkorn, kortreist, duga, gullbygg, dyrkere, østfold, bygg

Med stor respekt for kvalitet og tradisjoner har utvalgte bønder i Østfold dyrket frem et byggkorn som er optimalt med tanke på smak og næringsinnhold for mennesker.

Bygg er en av verdens eldste kulturplanter, og regnes som selve urkornet. Smak og næringsstoffer i kornet har direkte sammenheng med dyrkingsmetode og respekt for råvaren. DUGA er en ny generasjon byggkorn, foredlet med tanke på smak og næringsinnhold. Kornet dyrkes av utvalgte, engasjerte bønder på Østlandet for Norsk Matbygg SA, med strenge krav til dyrkningsforhold og metode, kvalitet og tradisjoner.

Dyrkere

Gammelsrød Gård

En av gårdene som leverer dette unike kornet, er idylliske Gammelsrød Gård ved vakre Oven i Råde. Korndyrking og handel på gården kan dokumenteres helt tilbake til 1300-tallet. Forholdene på Gammelsrød er optimale for kornproduksjon med sin nærhet til fjorden, jevn temperatur og gode solforhold. Kyststien snirkler seg over eiendommen forbi store fredete eikelunder. Videreføring av kunnskap og tradisjoner rundt driften er viktig for Katrine og Erik Gammelsrød, som i dag eier og driver familiegården. Nå er de også del av et nytt byggkornseventyr.

2

Walle gård

På Rolvsøy i Fredrikstad driver Grethe Walle og Steinar Weel gården Walle. Gården ligger vakkert til i et rikt kulturhistorisk landskap. Helleristningsfelt og funn av vikingskip vitner om tidlig bosetting og dyrking av jord på gården. Det gode klimaet og den fruktbare jorden har blitt verdsatt gjennom generasjoner. Deres fokus på kvalitet, tradisjoner og respekt for råvaren gjør at deres gård er en naturlig produsent av Duga byggkorn.

Hoel Gård

Hoel Gård ligger fredelig og harmonisk til i Hobøl kommune i Østfold. I dette området er det dokumentert korndyrking helt tilbake til vikingtiden. Den vakre gården fra 1600-tallet ligger ideelt til for kornproduksjon, med åpne jorder i le fra skogene rundt, gode solforhold og jevn temperatur gjennom sesongen. Svein Bovim, som i dag eier og driver familiegården, har stor respekt for det arbeideidet tidligere generasjoner har lagt inn, og er stolt av å videreføre lange tradisjoner med respekt for kvalitet og råvare.

Nummestad gård

Produksjon av mat og andre jordbruksvekster på Nummestad kan spores tilbake til vikingetiden, før år 1000, men det har vært drevet jordbruk i denne delen av bygda siden siste fase i yngre steinalder. I Hobøls bygdebøker kan vi lese om betydelig korndyrking fra tidlig på 1700-tallet med mange kverner (møller). Nummestad er en gammel slektsgård og drives i dag av Kari og Olav Breivik. Gården ligger vakkert til, i den sørlige delen av bygda, med åpne solfylte jorder mot sør og vest.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *