TAPAS

Navnet Tapas kommer av det spanske ordet tapar som betyr å dekke til. På serveringsteder var det vanlig å dekke til sherry glassene for å beskytte mot fluer. Senere ble det vanlig å legge småretter oppå skivene, og tapas har i dag utviklet seg til en egen kunstart innen matlagning. Her kommer noen sunne og enkle varianter av tapas med bygg.

 BYGG FRITTATA MED TOMATER OG SPINAT:

 

Du trenger:

  • Olje
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 skivet rødløk
  • 150 g spinat
  • 10 delte sherrytomater
  • 100 g kokt middagsbygg
  • 8 egg
  • 1 ts salt
  • Nykvernet pepper
  • 25 g revet parmesan

Slik gjør du:

  1. Stek hvitløk og rødløk i olje i middels varm stekepanne. Løken skal bli myk men ikke brun. Ha spinat i pannen og stek videre til den faller sammen.
  2. Visp sammen egg med salt og pepper. Legg de halve tomatene i pannen sammen med bygget og hell over eggeblandingen. Eggepannen stivner etter cirka 10 minutter. Riv over parmesanost og skjær omeletten i små pene stykker.

 

AVOKADOKREM:

  • 1 avokado
  • 1 ss sitron
  • Salt og pepper

Denne superenkle kremen er et must på tapasfatet og passer spesielt godt til laks.

 

GROVE MINI QUICHE:

Denne paien er en klassiker og alltid en vinner. Vi har laget den litt sunnere men bevart den gode smaken.

 

PAIBUNN:

  • 2 dl hvetemel
  • 1 ½ dl lettkokte bygg og havregryn
  • 50 g smeltet smør
  • 1 ½ dl creme fraiche (gjerne lett varianten)
  • ½ ts salt
  • 2 ss vann

Kjær alle ingrediensene i en food processor og elt deigen godt sammen. La deigen ligge kaldt i 30 minutter. Smør formene godt og trykk deigen ut. Prikke deigen og forstek i 10 minutter på 1800C midt i ovnen.

 

PAIFYLL:

  • 200 revet ost
  • 200 g strimlet skinke

 

EGGEBLANDING:

  • 6 egg
  • 2 dl matfløte
  • Salt og pepper

 

Legg fyllet i formene og hell over eggestanden. Stek paiene ved 1800C i ca 10 minutter.

Tips: Til tapas er det veldig lekkert å steke paien i bittesmå former. Her har vi brukt gamle sandkakeformer. Bare husk å smøre formene veldig godt.

 

TAPASBOLLER MED BYGG:

  • 400 g karbonadedeig
  • 100 g kokte middagsbygg
  • 1 egg
  • 1 gul hakket løk
  • 1 ts salt
  • Krydder: paprika, chili, hvitløk og svart pepper
  • Olje til steking

Bland alle ingrediensene godt sammen. Lag en prøvekake og sjekk om du trenger mer krydder. Forme bollene til små golfballer og stek i pannen til de er gjennomstekte.

 

GAZPACHO

Denne spanske nasjonalsuppen serveres kald og er en vitaminbombe som frisker godt opp mellom tapasrettene.

6 Porsjoner:

  • 4 fedd hvitløk
  • Olivenolje til steking
  • 1 agurk
  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • ½ rød chili
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 5 dl kaldt vann
  • 1 pose byggfiber (20 g)
  • Salt og svart pepper
  • 3 ss rødvinseddik
  • Hakket frisk koriander

 

Fremgangsmåte:

  1. Kutt alle grønnsakene i biter og bland inn chilien.
  2. Fres hvitløken blank i olje i stekepannen.
  3. Ha i grønnsakene og stek til de blir blanke.
  4. Kjør grønnsakene i food processor og tilsett boksen med tomater og det kalde vannet.
  5. Smak til med salt pepper og rødvinseddik.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *